پرسمان ذهن و خیال (صدر- فواد)

پرسمان ذهن و خیال (صدر- فواد)

این وبلاگ درباره مسائل انسانی باتکیه برعرفان و آیین قرآن گفتگو می نماید
پرسمان ذهن و خیال (صدر- فواد)

پرسمان ذهن و خیال (صدر- فواد)

این وبلاگ درباره مسائل انسانی باتکیه برعرفان و آیین قرآن گفتگو می نماید

درباره کلماتی از قرآن مجید

از جوانی که درباره قرآن مطالبی می آموختم این حدیث از امام باقر (ع) به یادم هست که قبل از ایمان مومنین باید چند اصل اخلاقی را رعایت کنند .

امانتداری - راستگویی - عدم پیمان شکنی -احترام پدر و مادر-

اول اینکه امانت دار باشند و در امانت خیانت نکنند . طبق آیه قرآن امانت را به اهلش برگردانند.یعنی اگر کودکی چیزی را به شما سپرد شما به ولی او تحویل دهید.

اول انقلاب هرکس اگر اسلحه ای از کسی می گرفت تا به کس دیگری بدهد در زمان بازداشت مبلغ اسلحه جریمه میشد به او می گفتند تو باید اسلحه دستت آمد به دولت تحویل می دادی! و چون به کسی دیگر رد کردی اگر چه او به دولت تحویل داد تو هم مبلغ آن را جریمه میشدی.

دوم راستگویی در سخن اگر چه ضرر کنی.

سوم - والذین هم لاماناتهم و عهدهم راعون (9-23)  - یاایهاالذین امنوا اوفوا بالعقود (1-5)-

وفای به عهد - وفای به عقد - وفای به نذر - وفای به قول - وفای به فطرت -وفای به معرفت -

مثلا  تولد حضرت عیسی نتیجه وفای به نذر مادر بزرگش از آل عمران است . او وقتی حضرت مریم را حامله بود فکر می کرد فرزندش پسر است واو را جهت خدمت در کنیسه یهودیان نذر کرد. با اینکه پس از تولد پی برد فرزندش دختر است او را به معبد سپرد و حوادثی پیش آمد که باحمایت حضرت زکریا - عیسی مسیح کلمه الله بدنیا آمد.

درباره نذر نکته جالب این است که همه ما گاهی با خودمان فکر می کنیم اگر فلان شود فلان خواهم کرد.گاهی به قولمان عمل می کنیم و گاهی هم یادمان می رود. و فکر می کنیم مهم نیست و خود را پاسخگو نمی دانیم.

بعد از این اخلاقیات به سمت خود شناسی و  خداشناسی واقامه نماز می رویم و بعد به سمت قیامت شناسی وشناخت جامعه  و حفظ حدود الهی رسیده 

آنگاه  از عمل لغو دوری کرده عمل صالح انجام میدهیم.

ومن یکفر بالطاغوت و یومن بالله فقدستمسک بالعروه الوثقی  

الله ولی الذین آمنوا یخرجهم من الظلمات الی النور - والذین کفروا اولیائهم الطاغوت یخرجونهم من النور الی الظلمات ( آیت الکرسی )

صدق الله العلی العظیم






نکته جدید درباره کلمات در قرآن

بسم الله الرحمن الرحیم 
وَلَوْ أَنَّمَا فِی الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ یَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْ کَلِمَاتُ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ 27 
و اگر همه درختان روی زمین قلم شود، و دریا برای آن مرکّب گردد، و هفت دریاچه به آن افزوده شود، اینها همه تمام می‌شود ولی کلمات خدا پایان نمی‌گیرد؛ خداوند عزیز و حکیم است.
اگر ما به همه موجودات نظر کنیم در نهایت به این نکته پی می بریم که اندازه موجودات قابل تصور هستند حتی اتم ها و کوارک ها و فوتون های نوری قابل فرض بی نهایت محدود هستند.
بین عدد 1 و 2 بی نهایت عدد کسری و اعشار هستند ولی بالاخره بی نهایت محدود به فاصله دو عدد یعنی مثبت یک است.
اما اگر ما توجه کنیم که به چه میزان میتوان از موجودات عکس بگیریم یعنی تعینات تصویری عالم نا محدود هستند.
ما حتی میتوتنیم از چند میوه و چند صحنه بینهایت تصویر دریافت کنیم .
در ادامه مبحث قبل که به نیمکره راست مغز توجه کردیم باید گفت توان عکسبرداری مغز ما بی نهایت نامحدود است .
طبق آیه 27 سوره لقمان کلمات الهی نامحدودند و این کلمات شامل همه موجودات و انسان می باشند.
کلمه طیبه کشجرت الطیبه اصلها ثابت و فرعها فی السماء .....................در قرآن کلمات دو گونه اند کلمات طیب و کلمات خبیثه ........
.........
در قرآن مجید اصل معنا ها هستند و علامه جزایری می فرمود آسمان معنا
تصور معنی کیفیت ذهن آدم می باشد تصویر سازی ذهن - علامه سید قطب در کتاب تصویر فنی هنر در قرآن  - کلمات در قرآن را تصویر مدار می دانست نه مفهوم مدار.



دو نکته در باره دو مفهوم ( بیان - امی )

پیرو بررسی مسائل شناخت ذهن و تدقیق در مفاهیم پیش نیاز درک قرآن کریم به معنای جدید دومفهوم قرآنی رسیدم که شایدبرداشتم  درست باشد و شاید نه ؟

اولین مفهوم  بیان در سوره الرحمن است .بسم الله الرحمن الرحیم . الرحمن علم القرآن خلق الانسان  علمه البیان - سالها در دلم سوال داشتم که بیان چه معنی دارد؟بیان معنی زبان دارد ؟

مفسرین گفتند بیان یعنی زبان محاوره انسان   - لابد زبان لفظی و اعتباری و قراردادی است زبان  گفتگو درباره مفاهیم و تعریف  وجود و هستی است  همان زبان خواندن و نوشتن -زبان شنیداری  - از جمله حروف -الفاظ و اسماءو  افعال ( کلمات ) 

من با توجه به روش علمی بررسی قرآن توسط  دکتر رستگار فکر کردم پیدایش  زبان که یکشبه و دفعی خلق نشده است  و فرآیند و پروسه ای دارد.

حتما  انسان ها در آغاز پیدایش خویش زبان  قراردادی و اعتباری نداشتند و فقط اصوات قرادادی - و الفاظ  تصویری - و خط میخی بوده است .

کم کم در مغز انسان تصاویر اشیاء تشکیل شده است . در واقع نیمکره سمت راست مغز او  بیشتر فعال بوده است . بعدها بر اساس تشکیل خانواده و اجتماع بشری  الفاظ قرار دادی پدید آمدند. و مانع افزایش شناخت با نیمکره راست شدند. دقت کنیم کودک انسان که متولد میشود علمی ندارد ولی کم کم بصورت تصویری اشیا و افراد را می شناسد شاید ابتدا از بوی مادرش او را می شناسد و از صدای قلب او آرامش دارد.

کم کم  اورا به اسمی صدا می کنند و او درمی یابد که هر چیزی اسمی دارد و نیمکره چپ مغز او مفاهیم و الفاظ ( شنیداری ) را سازماندهی می کند آقای دکتر حسن فراهانی می گفت کودکان چهار ساله میتوانند چند زبان براحتی بیاموزند .

پس تا چهار سالگی او بیشتربا  تصاویر اجتماع و وجود واقعی دیگران ارتباط برقرار می کند یعنی در پروژه علامه پروری دکتر شاید تقویت آموزش کودک از طریق تقویت  نیمکره سمت راست مغز  او مورد نظر است.

خلاصه به نظر من اگر کسی در سوال پرسید تعریف بیان چیست از او سوال می کنیم منظور شما کدام بیان است . بیان تصویری انسان را می پرسید  یا بیان لفظی و خواندن و نوشتن او که مربوط به نیمکره چپ است .

به نظر من بیان در سوره الرحمن  - همان بیان تصویری است که پایه بیان لفظی نیز می باشد.

دومین مفهوم مفهوم امی است.

اگر چنانچه کودکی در ابتدای زندگی اش در شرایطی باشد که مغز او کامل رشد کند خصوصا نیمکره راست مغزش - به او  نام کودک امی می دهیم یعنی کودکی که مغز ابتدایی اش درست توسط مادر و خانواده  اش با بیان تصویری رشید شده است .

احتمالا پیامبر اسلام همان سیست شناسایی عینی و واقعی و تصویری را ادامه داده است  و افراد را از رفتار و اعمالش قضاوت می کرده است نا از راه ادعا و کلمات و اعتباریات اجتماعی  - و این خودش یک امتیاز مثبت بوده است .

البته این مطلب یک پیشنهاد است که مایلم دوستان با نقد خویش پرورشش دهند.

در برنامه های زندگی پس از زندگی  شخصی می گفت در عالم برزخ هر کس را فقط به نامش صدا میکنند در آن عالَم نام فامیلی و سمت و اعتبارات اجتماعی وجود ندارد.

مثلا کسی دکتر باشد او را دکتر صدا نمی کنند . اگر در این دنیا شاه بوده اورا به نام شاه صدا نمی کنند فقط همان نام کوچک او معتبراست.